Prova på vallning -LAPPHUNDAR

Har du, som ägare till en svensk lapphund, finsk lapphund eller lapsk vallhund, lust att lära känna vallhunden i dessa sociala och aktiva raser? Anmäl dig till en prova på dag i fårvallning på Gårdsbackens Hundcenter.

Söndagen den 18 april-2021

Mellan klockan 10,00 och 17,00

Instruktör: Dan ”Danne” Westman, utbildad instruktör genom Svenska vallhundsklubben, 0660-93199 eller 070-6597199

Kursplats: Gårdsbackens Hundcenter, Västergundsjö 127, Örnsköldsvik

Finsk Lapphund

🟠 Varvar teori och praktisk vallning

Vi kommer att börja kursdagen med en presentation av oss på Gårdsbacken, samt att vi berättar om vallhundens medfödda instinkt och hur vi tränar vallhundar.

Danne kommer att visa praktiskt med gårdens hundar lite av det vi pratar om, samt att alla kursdeltagare därefter får prova på att valla får under kontrollerade former, med Danne som instruktör, närvarande för att guida er och er hund, att göra rätt.

Lapsk Vallhund

🟠 Historien bakom:

Finsk Lapphund:

Samerna har länge använt hundar till att valla och vakta renarna. Från dessa hundar fastställde den finska kennelklubben den lapska vallhundens första rasstandard 1945. Namnet ändrades till lapphund 1967. Rastypen utkristalliserades under 1970-talet och standarden har modifierats flera gånger. Namnet ändrades till finsk lapphund 1993. (Texten tagen från svenska rasklubben för Finsk lapphund)

Lapsk Vallhund, Lapinporokoira :

Lapsk vallhund är en renvallande spets som har funnits på Nordkalotten sedan lång tid tillbaka och sprungen ur samernas lantrasbestånd av renhundar. Samerna har under flera århundraden använt hundar liknande Lapsk vallhund som renvallare. (Texten tagen från svenska rasklubben för Lapsk Vallhund)

Svensk Lapphund:

Den är en svensk hundras med ursprung som samernas vakt-, jakt- och vallhund.  När Svenska kennelklubbens första stambok kom ut i slutet av 1800-talet, återfinns lapphundar med reg.nr 1-3. Arbetet med att bevara denna ursvenska ras berörde många, till och med den dåvarande kungen bidrog med pengar för att stödja aveln. (Texten tagen från svenska rasklubben för Svensk lapphund)

Svensk Lapphund

🟠 Kursens målsättning

Vi på Gårdsbacken hälsar dig och din Lapphund varmt välkommen till en Prova på dag i vallningens sköna konst. Målsättningen med kursen är att du ska få en inblick i vallhundens medfödda instinkt och lära dig mer om den instinkten.

🟠 Perfekta möjligheter

På Gårdsbacken har vi perfekta möjligheter att träna hund. En underbart vacker och lugn natur omger Gårdsbacken och vi kan erbjuda perfekta träningsytor, med både en 25:a och en stor inhägnad träningshage.

Gårdsbackens Hundcenter inrymmer kurslokal, kök och toalett, där vi samlas för teorisnack och fika… Vi tipsar gärna om bra boende i och kring Ö-vik, hojta till om det är intressant…

Kostnad: 750 kr/deltagare

Åhörare: 250 kr/person

Kaffe/dryck, smörgås och kaka ingår i kostnaden

I samtliga priser ingår moms med 25%, godkänd för f-skatt

Om avbokning sker mindre än en vecka innan kursstart så debiteras halva kurskostnaden.

Vi följer SKK’s policy om god djurhantering

🟠 För eventuella frågor samt anmälan:

Tel.nr. 0660-93199 eller 070-6597199

Mejla: gardsbacken@telia.com

Messa: Gårdsbacken på FACEBOOK

Varmt välkommen på kurs och väl mött hos Paula & Danne på Gårdsbacken

Gällande pandemisituationen som råder så följer vi givetvis Folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Vi tar inte i hand när vi hälsar och vi håller avstånd när vi sitter, står eller går. Vi stannar så klart hemma om vi har några förkylningssymtom. Skärps restriktionerna ytterliga så tar vi inte någon avbokningsavgift om det blir så att vi måste ställa in planerade kurser. Vi tar alla vårt ansvar. Munskydd finns att tillgå på plats, engångshanddukar och handsprit finns på toaletten.