Djuren på Gårdsbacken

Publicerat den av

På Gårdsbacken bor, förutom oss själva och hundarna även:

-Fåren

Vi skaffade får på Gårdsbacken redan innan vi säkert visste om gården skulle vara i skick nog att renovera och flytta till. Vi hyrde, av några bekanta, fem tackor med lamm under sommaren-97.

Sommaren efter, 1998 så köpte vi vår första alldeles egna fårbesättning. Idag har vi några renrasiga ryatackor, bland annat ett par bruna ryatackor, och resten är x-korsningar. I vår besättning kan man hitta korsningar av pälsfår, texel, suffolk…

Gårdsbackens får är vana att bli hanterade av hund och det underlättar mycket när vi måste göra något praktisk med dem, som till exempel, flytta dem till nytt bete, dela av lammen, samla in dem för klippning och så vidare. Vi tycker det är ett mycket trivsamt inslag på gården med får, det livar upp lagården under vintern och de håller Gårdsbackens marker öppna.

Gårdsbackens får en flock med X-korsningar med undantag av några renrasiga ryatackor.

-Hedemora Hönsen

Vi har Norrlands äldsta besättning av Hedemorahöns. De har funnits på gården sedan 1999 och kommer att stanna.

Lite skärrad var vi dock när en mink tog sig in i hönsgården för ett par år sedan och brutalt slaktade nästan hela besättningen. Som tur var låg en höna sur på några få ägg och vi ringde runt till de som fått ägg av oss under de senaste dagarna. Vi bad ”gullavacker” att få tillbaka äggen för att lägga under vår surhöna. Hon kläckte fram tio kycklingar och är vår lilla hjältinna som räddade vår Hedemorabesättning.

I besättningen finns Halta Lotta och ArgBiggan och alla Agdor. Stortuppen (vår äldsta tupp går alltid under den benämningen) och hans Deputy uppvaktar hönsen gentlemannamässigt. Vi försöker hålla oss med ett femtontal höns, det är en lagom stor flock för vår gård, då får vi ägg så vi klarar oss och en och annan äggkartong att ge bort.

ghc12

En av Gårdsbackens vackra Hedemoratuppar

-Gullina

Gullina är Champis favorithöna och hon flyttade till Gårdsbacken tillsammans med Champis. Hon är en fransk Faverollehöna och har ett elegant och förnämt sätt att röra sig i hönshuset.

Hon ser verkligen ut att vara lite ”förmer” än de andra och det är alltid Gullina som ska bada först i nybytt sandbad och hon är alltid den som tar för sig mest vid fodertråget, de andra hönsen behagar akta sig för Gullina.

Champis och Gullina hade ett mycket speciellt förhållande och efter att vi förlorat Champis var vi säkra på att Gullina skulle gå samma väg, då hon tappade alla sina vackra fjädrar och såg inte mycket ut för världen, men som väl var så levde hon upp i samband med att Champis Junior flyttade ut till hönsgården och hon tog honom under sina vingar.

gd4

Gullina flyttade till Gårdsbacken tillsammans med Champis som sällskap till honom

-Champis Junior, CJ

Champis Junior axlar sin kände far, Champis, roll som tronarvinge alldeles perfekt. Champis blev känd för sin förmåga att valla får och att hänga med hönsen och filmen när han vallar får har över fyra miljoner visningar.

Champis skuttade vidare till evigt gröna ängar julen-14 och lämnade turligt nog sin son Champis Junior efter sig. Nu är det Junior som basar i lagårn och som håller koll och ordning på får, höns och gäss och han gör det med bravur. Han har många liknade egenskaper som sin far och han slutar aldrig att förvåna oss med sin finurlighet…

ghc13

Lille Champis Junior är son till Champis ”Kungen av Gårdsbacken”

gd3

Vi kommer aldrig att glömma dig. Finaste Champis!

gd2

Champis, du kommer alltid att ha en plats i våra hjärtan.

-Vaktlar

Virriga Vida, Vackra Vera och Vilde Valter…

Vaktlar är lättskötta och trevliga fåglar. De är små och pigga, och värper vackra, ytterst goda ägg.

De har bra koll på vad som händer i lagårn och jag får alltid känslan av att de försöker skvallra på de andra till mig…

Ett par av vakteldamerna på Gårdsbacken är Virriga Vida och Vackra Vera…

vpg8

Vilde Valter är en av Gårdsbackens vaktlar

-Tornfalkarna

Sommartid häckar två Tornfalkspar på Gårdsbacken. De är helt underbart vackra fåglar som seglar runt våra huvuden när vi är ute på gården.

De seglar nära våra huvuden i sin jakt på föda och ibland har vi turen att få se dem dyka ner på marken och fånga möss…

ghc14

Det är en sådan lycka att ha två Tornfalkspar som häckar på gården.

Varmt välkommen att kontakta oss

Tel. 070-6597199 eller 0730-396099
gardsbacken@telia.com