Gårdens hundar

Hundarna på Gårdsbacken

På Gårdsbacken har vi tre generationer Border Collies. Vi har Lime, valp till Fame som i sin tur är valp till Gimmie. Vi har även lille Box, en hanvalp efter Fame, från hennes senaste kull.

Det är drygt tjugo år sedan vi köpte vår första Border Collie och aldrig kunde vi då ana att det valpköpet helt skulle förändra våra liv. Att leva tillsammans med vallhundar skulle visa sig komma att bli en livsstil för oss…

dogs

Gårdsbackens Laphroaig, Lime, Gårdsbackens Dalwhinnie, Fame, Öbetes Pearl, Gimmie.

 

Öbetets Pearl, Gimmie

Född 1:a maj 2004

Trefärgad

V1523/2004

Gimmie kom till oss en sommardag 2004 och aldrig kunde vi ana vilken självständig tös vi hade skaffat oss… Från dag ett så gjorde hon klart för oss att hon minsann kunde bestämma det mesta helt själv och idag, drygt tio år senare, kan hon fortfarande fatta sina egna beslut. Den väldigt viktiga samarbetsviljan som vi vill ha, hos en vallhund, har Gimmie inte så stor portion utav, istället har hon ett STORT hjärta och älskar allt och alla och det lustiga var att när vi valde valp så var det allra viktigaste i våra ögon att få en socialt trevlig hund. Det fick vi… 🙂

Beskrivning av Gimmie i vallningen… HÄR!

När vi bestämt oss för att para Gimmie så sökte vi en hanhund till henne som kunde tillföra lite mer samarbetsvilja utan att vara alltför olik Gimmie i övrigt. När vi hittade Mic så sa vår magkänsla att han skulle kunna tillföra valparna det vi var ute efter, nämligen samarbetsviljan och det var precis vad vi fick i valparna. Vår avelstanke hade lyckats.

gimmie1

Öbetets Pearl, vår Gimmie.

Gårdsbackens Dalwhinnie, Fame

Född 17:e maj 2009

Brun/vit

 V1500/2009

I Gimmiekullen på sex valpar fanns Fame, hon blev vår vid första anblicken. Fame är en tik som gör allt för oss och hon gör det för att hon vill samarbeta. Istället för en kamp i träningshagen tillsammans med fåren så vill verkligen Fame vara oss till lags, det är en fröjd att arbeta med henne och förstår hon bara vad vi vill att hon ska göra så gör hon det. Fame är en ”enpåmiljonenhund” och har allt vi kan önska oss i en hund. Hon är en mycket lugn och trygg tik och har inga rädslor, hon är dessutom helt skottfast.

Beskrivning av Fame i vallningen… HÄR!

fame1

Gårdsbackens Dalwhinnie, finaste, finaste Fame.

Fame är en otroligt lättsam tik och jag finner inte superlativ nog för att rättvist beskriva henne. Hennes ögon är som sjöar av klokhet och många gånger är det bara orden som saknas när vi pratar med varandra. Fame är vår ögonsten. Det är till vallning som vi använder våra Border Collies, de får jobba med den instinkt de är födda med. Fame är regerande näst bästa vallhund i Norrland, hon och Danne blev tvåa i Norrlandsmästerskapen 2014, med tävlande ekipage från Dalarna i söder till Haparanda i norr. Fame vann dessutom en av Sveriges största vallhundstävlingar med 60 starter, 2014. Vi ville väldigt gärna ha en valp efter Fame och när vi träffade på Kelliegårdens Fox, sa vår magkänsla att han och Fame var perfekta för varandra och vi beslutade oss för att använda honom till Fame…

 

Gårdsbackens Laphroaig, Lime

Född 1 april 2013

Brun/vit

V1216/2013

Famekullen bestod av sju små chokaldbitar, däribland Lime. Hon föddes först av valparna, i vår vardagsrumssoffa och hon vann våra hjärtan i samma sekund som hon föddes. Hade vi fått beställa hur vår tikvalp efter Fame skulle bli så hade det varit exakt som hon blev. Lime är vår lilla glädjespridare, hon passar oss perfekt på Gårdsbacken. Dessutom har hon de egenskaper vi tycker om i en vallhund. Lugn, samarbetsvillig, lyhörd och med driv och självförtroende att flytta fåren på ett schysst sätt. Hon är minst lika rolig att träna som Fame och hon och Danne lyckades, med strålande resultat, klara vallhundsprovet när Lime endast var ett och ett halvt är gammal.

Se Limes resultat HÄR!

lime1

Gårdsbackens Laphroaig, raraste lilla Lime.

Lime är en mycket social och trevlig hund och vi är djupt imponerade av hennes sätt att läsa av andra hundar och på det sätt hon bemöter dem. Hon går gärna in mellan två hundar där det är lite spänt, hon lugnar nervösa hundar och hon bemöter hundrädda hundar försiktigt och med respekt. Hon är en fantastisk tillgång för oss på Gårdsbacken då vi ofta har andra hundar på gården. I övrigt är hon lugn och trygg i alla olika miljöer, hon har en mycket stabil mentalitet, däribland är hon helt skottfast.

Vi är extremt nöjda med valparna i Famekullen och har precis gjort om samma parning…

Gårdsbackens Box

Född den 12:e mars 2016

Box är vår första hanhund, det blev nämligen bara hanhundsvalpar i Fame senaste kull och självklart så fastnade vi för en av de små lite mer än de andra <3 Det var lille Box som tidigt naglade sig fast i våra hjärtan och gjorde att vi smälte som smör i solsken bara av att titta på honom. Han blev kvar på gården och det kommer att bli spännande att följa honom i hans utveckling.

Vi är mycket nöjda med honom så här långt, han beter sig många gånger som en betydligt äldre hund, liten valp som han är och han är extremt social och vänlig. Ibland liknar jag honom vid en katt då han ofta närmar sig folk men öronen lite bakåt och stryker kroppen mot personernas ben, samtidigt som han låter lite av glädje över att få uppmärksamhet. Han är lyhörd och samarbetsvillig, precis som vi önskar av vår uppfödning. Han känns kort och gott… HELT perfekt!

box1

Gårdsbackens Box -gårdens första hanhund.

 

 

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor om vår uppfödning…

Dan ”Danne” Westman & Paula W Lundberg

Tel. 0660-93199 eller 070-6597199
gardsbacken@telia.com

https://www.facebook.com/Gardsbacken/