Djuren på Gårdsbacken

 

På Gårdsbacken bor, förutom oss själva och hundarna även:

Fåren

Vi skaffade får på Gårdsbacken redan innan vi säkert visste om gården skulle vara i skick nog att renovera och flytta till. Vi hyrde, av några bekanta, fem tackor med lamm under en sommar. Samtidigt som vi röjde ur träddungen som skymde sjön så tillverkade vi stolpar att stängsla med. Sommaren efter, 1998 så köpte vi vår första alldeles egna fårbesättning. Vi har idag några renrasiga ryatackor och resterande är x-korsningar. I vår besättning kan man hitta korsningar av pälsfår, texel, suffolk… Våra får är vana att bli hanterade av hund och det underlättar mycket när vi måste göra något praktisk med dem, som till exempel, flytta dem till nytt bete, dela av lammen, samla in dem för klippning och så vidare. Vi tycker det är ett mycket trivsamt inslag på gården med får, det livar upp lagården under vintern och de håller Gårdsbackens marker öppna.

ghc11

Gårdsbackens får en flock med X-korsningar med undantag av någon renrasig ryatacka.

Hedemora Hönsen

Vi har Norrlands äldsta besättning av Hedemorahöns. De har funnits på gården sedan 1999 och kommer förmodligen att stanna. Lite skärrad var vi dock när en mink tog sig in i hönsgården för ett par år sedan och brutalt slaktade nästan hela besättningen. Som tur var låg en höna sur på några få ägg och vi ringde runt till de som fått ägg av oss under de senaste dagarna. Vi bad ”gullavacker” att få tillbaka äggen för att lägga under vår surhöna. Hon kläckte fram tio kycklingar och är vår lilla hjältinna som räddade vår Hedemorabesättning. I besättningen finns Halta Lotta och ArgBiggan och alla Agdor. Stortuppen (vår äldsta tupp går alltid under den benämningen) och hans Deputy uppvaktar hönsen gentlemannamässigt. Vi försöker hålla oss med ett femtontal höns, det är en lagom stor flock för vår gård, då får vi ägg så vi klarar oss och en och annan äggkartong att ge bort.

ghc12

En av Gårdsbackens vackra Hedemoratuppar

Gullina

Gullina är Champis favorithöna och hon flyttade till Gårdsbacken tillsammans med Champis. Hon är en fransk Faverollehöna och har ett elegant och förnämt sätt att röra sig i hönshuset. Hon ser verkligen ut att vara lite ”förmer” än de andra och det är alltid Gullina som ska bada först i nybytt sandbad och hon är alltid den som tar för sig mest vid fodertråget, de andra hönsen behagar akta sig för Gullina. Champis och Gullina hade ett mycket speciellt förhållande och efter att vi förlorat Champisvar vi säkra på att Gullina skulle gå samma väg, då hon tappade alla sina vackra fjädrar och såg inte mycket ut för världen, men som väl var så levde hon upp i samband med att Champis Junior flyttade ut till hönsgården och hon tog honom under sina vingar.

gd4

Gullina flyttade till Gårdsbacken tillsammans med Champis som sällskap till honom

Champis Junior

Champis Junior axlar sin kände far, Champis, roll som tronarvinge alldeles perfekt. Champis blev känd för sin förmåga att valla får och att hänga med hönsen och filmen när han vallar får har över fyra miljoner visningar. Champis skuttade vidare till evigt gröna ängar julen-14 och lämnade turligt nog sin son Champis Junior efter sig. Nu är det Junior som basar i lagårn och som håller koll och ordning på får, höns och gäss och han gör det med bravur. Han har många liknade egenskaper som sin far och han slutar aldrig att förvåna oss med sin finurlighet…

ghc13

Lille Champis Junior är son till Champis ”Kungen av Gårdsbacken”

gd3

Vi kommer aldrig att glömma dig. Finaste Champis!

gd2

Champis, du kommer alltid att ha en plats i våra hjärtan.

Vaktlarna,

Virriga Vida, Vilda Vera och Vackre Valter

När jag själv valde ut tio små dagsgamla vaktelkycklingar så var jag övertygad att jag plockade ner minst nio vaktelhöns i kartongen, men tänk så fel jag hade… Istället visade det sig att det var åtta…!!! tuppar och endast två höns. Men faktum är att två höns passar alldeles utmärkt för oss, de värper i snitt två ägg om dagen så vi hinner nästan inte förbruka dessa. Vaktlarna är lättskötta och nog så trevliga små fåglar. De är små och pigga, och har bra koll på vad som händer i lagårn och jag får alltid känslan av att de försöker skvallra på de andra till mig… Vakteldamerna är Virriga Vida och Vilda Vera och deras gentleman är Vackre Valter.

vpg8

Virriga Vida, Vilda Vera och Vackra Valter är Gårdsbackens tre vaktlar.

Gässen

Danne frågar mig ofta varför vi har gässen…??? Och jag har aldrig något riktigt bra svar. För tillfället har vi bara en gåskarl och hans två brudar och jag förmodar att det räcker med dem. De bor i lagårn under vintern och går oftast lös i trädgården vår och sommar. Trots deras hemska läten, deras vaktinstinkt och deras förmåga att skita ner, så gillar jag dem, det skulle vara vansinnigt tomt på gården utan dem, men visst… De sköter inte sig själv. Det måste mockas ganska ofta hos dem vintertid och på sommaren så måste deras badvatten bytas ut minst en gång per dag, helst flera. Vi hör på gässen innan hundarna när det kommer folk till gården.

-Danne… varför har vi gässen, egentligen…???

Vår lilla gåsflock fick tidigt i våras flytta hem till familj som för tillfället kunde erbjuda dem så mycket mer än vad vi kunde för tillfället eftersom vi lägger så mycket tid till byggnationerna av Gårdsbackens Hundcenter. De har numera en egen stor damm! Förhoppningsvis kommer vi att kunna köpa tillbaka några gässlingar från dem i framtiden.

gd1

En av våra vackra gåshonor möter ett bi på nära håll.

Tornfalkarna

Denna sommar häckar två Tornfalkspar på Gårdsbacken. De är helt underbart vackra fåglar som seglar runt våra huvuden när vi är ute på gården. För tillfället ligger förmodligen honorna på ägg för nu är det endast hanarna som flyger omkring. De seglar nära våra huvuden i sin jakt på föda och ibland har vi turen att få se dem dyka ner på marken och fånga möss…

ghc14

Det är en sådan lycka att ha två Tornfalkspar som häckar på gården.

 

Varmt välkommen att kontakta oss

Tel. 0660-93199 eller 070-6597199
gardsbacken@telia.com